cinelux + Podporte nás
+ Podporte nás < Archív
Nový slovenský blahoslavený - Ján Havlík

Nový slovenský blahoslavený - Ján Havlík

Koncom augusta bude v Šaštíne vyhlásený nový blahoslovený zo slovenskej Katolíckej Cirkvi.

V Televízii LUX ponúkneme duchovný program, ktorého cieľom je lepšie spoznať budúceho slovenského blahoslaveného a pripraviť sa na túto významnú udalosť pre Cirkev na Slovensku.

 

Blahorečenie Jána Havlíka vo vysielaní TV LUX, sobota 31.8.

9:00 - štúdio špeciál

10:00 - Svätá omša blahorečenia

14:00 - Nezlomný

15:00 - Korunka Božieho milosrdenstva zo Šaštína

15:30 - Hudobný program zo Šaštína

 

nedeľa 1. septembra

11:00 - ďakovná svätá omša spojená s uložením relikvií

V piatok 30. augusta, večer pred blahorečením o 20:00, a v nedeľu 1. septembra po svätej omši spojenej s uložením relikvií o 13:45 odvysielame aj dokument Na ceste k dokonalosti – Ján Havlík.

 

Stručný životopis

 

Janko Havlík sa narodil 12. februára 1928 vo Vlčkovanoch (dnes Dubovce) do chudobnej rodiny. V roku 1943 sa stal žiakom apoštolskej školy Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul v Banskej Bystrici. Po vojne sa tam vrátil a v roku 1949 zmaturoval. Chcel pokračovať v štúdiu teológie, ale komunistický režim v tom čase likvidoval cirkevné inštitúcie.

 

V auguste 1949 vstúpil do noviciátu v Ladcoch. Počas barbarskej noci z 3. na 4. mája 1950 bol spolu s ostatnými zavlečený do preškolovacieho ústavu. Následne musel pracovať na stavbe priehrady v Nosiciach. Neskôr sa usadil v Nitre, kde spolu s inými tajne študoval teológiu.

 

29.októbra 1951 ho ŠtB zatkla a po 15 mesiacoch mučenia bol vo februári 1953 odsúdený na 10 rokov za vlastizradu. Bol poslaný do pracovného tábora Rovnosť, kde pracoval v uránových baniach. V roku 1958 ho znovu obžalovali a pridali mu ďalší rok väzenia. V roku 1959 bol presunutý do prísne stráženej väznice Valdice a neskôr do väznice na Pankráci. Počas väznenia sa jeho zdravotný stav rapídne zhoršil. V roku 1962 bol prepustený, ale v zlom stave. Ján Havlík zomrel náhle 27. decembra 1965 vo veku 37 rokov.

Slávnostná svätá omša

Slávnostná svätá omša s aktom blahorečenia bude v Šaštíne 31. augusta od 10:00 v priamom prenose TV LUX. Celebrovať ju bude kardinál Marcello Semeraro, prefekt Dikastéria pre kauzy svätých, prítomní budú aj Serhiy Pavlish, CM, generálny postulátor Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul, vicepostulátori procesu blahorečenia Augustín Slaninka, CM a Emil Hoffmann, CM; taktiež slovenskí biskupi a mnoho ďlaších predstaviteľov duchovného a verejného života.

 

Pozrite si pozvánky na blahorečenie od otcov biskupov a rehoľných bratov.

 

Svätú omšu bude doprevádzať spevácky zbor zložený z piatich zborov: Chorus Salvatoris, Spevácke zbory Konzervatória v Bratislave, Cirkevného konzervatória v Bratislave, šaštínsky chrámový zbor a mládežnícky jezuitský zbor.

 

 

Popoludňajší program

Poobede začína program od 14:00, ktorý ponúkne tanečno-herecké časti, tri svedectvá a koncert troch speváčok - Dáša Žabenská, Sima Magušinová a Jana Zubajová. Dramaturg programu, náš kolega Pavol Danko, program rozdelil do viacerých častí, ktoré sa spájajú so životom a odkazom Janka Havlíka - Iskra povolania, Oheň vytrvalosti, Tma neslobody a Oheň pochybností. Od 15:00 sa spoločne pomodlíme Korunku k Božiemu milosrdenstvu. Tento program vám takisto ponúkneme v priamom prenose na televíznych obrazovkách a vo vysielaní cez internet.

 

Na našich sociálnych sieťach v týchto dňoch nájdete aj novénu k Jankovi Havlíkovi, vďaka ktorej bližšie spoznáte život nového blahoslaveného a budete sa môcť duchovne pripraviť na slávnosť, ktorú sme na Slovensku zažili naposledy v roku 2018.

(Publikované dňa: 23.08.2024)

Tipy z E-SHOPU

Reklamní partneri
Radio Lumen Radio Vaticana ACN TKKBS Slovo Plus CineLux