cinelux + Podporte nás
+ Podporte nás < Archív
TV LUX a rok modlitby

TV LUX a rok modlitby

Katolícka cirkev sa pripravuje na Jubilejný rok 2025 aj práve prebiehajúcim Rokom modlitby.

Pápež František túži, aby sa celý tento kalendárny rok 2024 premenil na symfóniu modlitby, v ktorej Bohu ďakujeme, chválime ho a sme pobádaní ku konkrétnym skutkom lásky. Pozrite si časti cyklu U Nikodéma, v ktorej sme sa tejto téme venovali.
 

U Nikodéma - Rok modlitby ako príprava na jubilejný rok

Vysielali sme 29. januára 2024

 

Rok modlitby je príležitosťou modliť sa a uvažovať nad modlitbou. Modlitbu, jej druhy, a svedectvo zasvätených osôb o modlitbe vám ponúkne diskusia s Mons. Františkom Trstenským, spišským diecéznym biskupom, sr. Adrianou Annou Medveckou, OP, dominikánkou a riaditeľkou Gymnázia sv. Tomáša Akvinského v Košiciach a Petrom Ceľuchom, špirituálom Kňazského seminára sv. Karola Boromejského v Košiciach. Moderuje Jozef Vaško.

U Nikodéma - Rok modlitby a ľudová zbožnosť

Vysielali sme 19. februára 2024

 

Hudba dramatizuje slovo. Prečo máme v liturgii pašie? Prečo sa spievajú? Aké je v liturgii miesto litánií? Čo znamenajú? Má ľudová zbožnosť miesto v liturgii? Tieto otázky pomôžu zodpovedať prof. Amantius Akimjak, Andrea Meščanová a Dénes Takács. Moderuje Jozef Vaško.

U Nikodéma - Kontemplatívna modlitba

Vysielali sme 11. marca 2024

 

V rámci prípravy na Jubilejný rok 2025, ktorý budeme sláviť vo Vatikáne, vyhlásil Svätý Otec František rok 2024 za prípravný Rok modlitby. V relácii U Nikodéma sa postupne venujeme rôznym druhom modlitby. Tento raz sa spolu s hosťami sr. Anežkou Liškovou, CFSF, Edwardom Groodym, certifikovaným lektorom modlitby súhlasu a bosým karmelitánom Dušanom Hrickom, OCD, pozrieme na kontemplatívnu modlitbu. Moderuje Jana Trávníčková.

U Nikodéma - Modlitba chvál

Vysielali sme 25. marca 2024

 

Pápež František povedal, že to my potrebujeme modlitbu chvál a musíme ju praktizovať nielen vtedy, keď nás život zahŕňa šťastím, ale predovšetkým v ťažkých chvíľach, vo chvíľach temnoty. V rámci Roka modlitby predstavujeme modlitbu chvál. Hostia: Bohuš Živčák zo spoločenstva Rieka života, Dominika Gurbaľová - speváčka, dp.Ondrej Chrvala - programový riaditeľ TV LUX. Moderuje Zuzana Chanasová.

U Nikodéma - Východná modlitba

Vysielali sme 8. apríla 2024

 

V rámci Roka modlitby – prípravy na Jubilejný rok – spoznáme bližšie špecifiká modlitby východných katolíkov. Budeme hovoriť o Modlitbe srdca, modlitbe časoslovu, o speve vo východnej liturgii. Moderuje Cyril Jančišin. Hosťami boli vladyka Milan Lach, pomocný biskup Bratislavskej eparchie, Zuzana Kolláriková, gréckokatolícky kňaz Andrej Škoviera a Jozef Podhajecký.

(Publikované dňa: 22.04.2024)

Tipy z E-SHOPU

Reklamní partneri
Radio Lumen Radio Vaticana ACN TKKBS Slovo Plus CineLux